Beeldend Danstheater Telder

8 september 2007 – ‘Perpetuum Mobile

Perpetuum Mobile voor Provincie GelderlandBeeldende kunst en performances op de binnenplaats van het Provinciehuis te Arnhem.
Pieter van de Pol en Arild Veld maakten een installatie over de onvergankelijkheid van energie, die altijd doorgaat en zich steeds in nieuwe vormen een weg vindt. Dit werd getoond in beelden over water, dat altijd stroomt en verder gaat in alle vormen, en in een machine die in werking kon worden gesteld door dansers die tussen deze objecten bewogen. Deze dansers lieten zich bewegen door het water en manipuleerden zelf de machines weer om in beweging te komen; zo vormde zich een ‘Perpetuum Mobile’.

 

 

Manifestatie bij Provincie Gelderland

Choreografe Paula Walta en haar dansers lieten zich  inspireren door de objecten van de kunstenaars, maar lieten zich daar niet door beperken. Paula Walta liet haar dansers uit de grond van de binnenplaats tevoorschijn komen, opwellen als water. Ze liet de dansers uitstromen over de binnenplaats, door het publiek bewegen, door het hele gebouw...
Zo verspreidt alle energie en alle initiatief zich; je weet niet precies waar het blijft, maar het vindt een weg…

Beelden: Pieter van de Pol, Arild Veld
Choreografie: Paula Walta en dansers
Dans: Andrea Beugger, Jurgen Hierck, Ilfa Schlebos
Foto’s: Silvester Povel (zwart-wit), Pieter van de Pol
Met dank aan Provincie Gelderland

4 juni 2007 – Voorstelling ‘Ontwapend

Twee dansers van Beeldend Dans Theater Telder, Regilio Sedoc en Anne-Beth Schuurmans, hebben het initiatief genomen om in korte tijd een bijzondere voorstelling te realiseren.
Zij zijn beiden bijzonder getroffen en geïnspireerd door het beeld en de ruimte van het Hart,
waarin zij een duet over intimiteit hebben gemaakt. Choreografe Paula Walta heeft hen hierin begeleidt. Onder haar supervisie en met de begeleiding van Beeldend Danstheater Telder is er een bijzondere proeve voor een moderne dansvoorstelling tot stand gekomen.

Ontwapenend met Anne-Beth en Regilio

Weer naast je: ontwapend, heel tastbaar, heel vrij. Je warmte, je adem, heel dichtbij. Straks, is het voor altijd verdwenen. De intimiteit, we raken het kwijt.
Twee zeer verschillende personen ontwaken tussen het publiek. De één, de man, beweegt vanuit de natuur, vloeiend, organisch krachtig. De vrouw beweegt vanuit haar hoofd, laat zich leiden door haar angst, verstopt zich, maar komt toch te voorschijn. Deze twee mensen komen elkaar tegen, reizen even samen, confronteren elkaar en blijven hun eigen weg gaan. Uiteindelijk scheiden hun wegen zich weer, maar dat ze elkaar geraakt hebben, blijft bestaan…

Concept/dans: Anne-Beth Schuurmans, Regilio Sedoc
Artistieke begeleiding: Paula Walta
Faciliteiten: Danstheater Aya, Beeldend Danstheater Telder
Techniek: JP Buijvoets
Foto’s : Pieter van de Pol
Met dank aan Gemeente Arnhem
Een uitgewerkte versie van deze voorstelling zal volgend seizoen  in diverse theaters te zien zijn. 

23 mei 2007 – Opening van het Rijnboog project

in Het Hart van Pieter van de Pol, op de Markt te Arnhem. Op initiatief van Gemeente Arnhem werd mei 2007 het houten Hart van Pieter van de Pol opgebouwd op de Markt in Arnhem. Aanleiding is de discussie die in Arnhem woedt over de haven die gepland is. Gemeente Arnhem wilde hier een ontmoetings- en discussieplek voor openstellen. Dit is gebeurd in de vorm van dit kleine, intieme, hartvormige theater.
Dit beeld was ooit het décor van de voorstelling ‘De grond van mijn hart’ van Beeldend Danstheater Telder. Nu vond er een discussie, georganiseerd door De Gelderlander, in plaats, evenals vele andere activiteiten, georganiseerd door St. Triafata. (momenteel de beheerder en eigenaar van Het hart)

Het Hart  op de Markt te Arnhem

Paula Walta maakte een choreografie, voor deze gelegenheid, in het hart. Ze liet er een ontmoeting plaatsvinden, tussen een man en een vrouw, zoals dat gaat, in een hart…
Ze liet papieren pijltjes met boodschappen heen en weer vliegen tussen die twee, als voorbode van een ontmoeting. In een hart met liefde is ook de angst, het verlangen, de pijn… Uiteindelijk werd een bijzondere ontmoeting gedanst, tussen de bungelende benen van het publiek, een hartverwarmend duet.

Dansers: Regilio Sedoc en Margreet Luitwieler
Muziek: Albert Winters
Techniek: J.P. Buijvoets en Jeroen Veer
Beeld: Pieter van de Pol
Choreografie: Paula Walta
Beheer/ bouw: Dijanne van Engelen en Ray van St. Triafata (zie links)
Foto’s: Aad de Hek
Met dank aan Gemeente Arnhem