Beeldend Danstheater Telder

2010

'Verder' in het Valkhof Museum, Nijmegen

In het project ‘Verder’, ontdekten de dansers van Telder het Valkhof Museum, ondersteund door vioolmuziek van Tessa Zoutendijk en fragmenten van gedichten, uitgesproken door Anouk Donders. Zie weblog.

‘Als je groot bent
wil je dan niet meer spelen
of mag het dan niet meer?’

(fragment uit een gedicht van Tjitske Jansen)

‘Lichaam, denk ik, als je het lichaam bent
van haar
waar heb je haar gevonden
waar breng je haar heen
waar laat je haar gaan’

(fragment uit een gedicht van Rutger Kopland)

 

Anna, Jeli, Aida en Luciola in 'Verder', Valkhof Museum Nijmegen


Foto's: Hans van den Bos

 

Opening Vogeltjespoort

Vrijdag 16 april openden Staatsbosbeheer en de gemeente Overbetuwe op feestelijke wijze de Vogeltjespoort in Park Lingezegen. Dit prachtige kunstwerk van Pieter van de Pol geeft toegang tot het terrein van Staatsbosbeheer en markeert de start van een spannende struinroute op het terrein. Tussen de velden, boerderijen en kassen, staat daar ineens op een leeg veld een heel verstild poëtisch beeld. Op lijnen tussen 2 palen gespannen zitten een aantal doorzichtige 'vogeltjes'. Ze wiegen zachtjes heen en weer in de wind als ijle kristalvogels.

De opening door Telder: violiste Tessa Zoutendijk in zwart pak, midden in een weiland, en danseres Paula Walta ontwakend op een wapperend kleed en het zachtjes ruisen van de wind. Alle aanwezigen waaronder de kinderen van groep 8 van basisschool De Zilverzwaan keken geboeid toe hoe danseres Walta langzaam ontwaakte op de sferische vioolmuziek van Zoutendijk, zich uitrekte en uiteindelijk naar de horizon 'vertrok'.

 
Paula Walta en Tessa Zoutendijk

Foto's: Hans van den Bos

Soccerdance - Dansvoorstelling bij voetbalwedstrijd

Wie kent nog de fanfare als muzikaal intermezzo tijdens de pauze van een voetbalwedstrijd? Ondertussen hebben de kinderactiviteiten, de sponsorspelletjes en/of playbackende popsterren het rustieke rondje van het muziekcorps overgenomen. Tijd om terug te keren tot de kunsten. Muziek maakt plaats voor dans: Soccer Dance. 

Stichting Beleven en choreograaf  Paula Walta van Beeldend Danstheater Telder presenteren  in de rust van voetbalwedstrijden Soccer Dance. Een korte maar dynamische dansimpressie met de kracht en schoonheid van voetbal als inspiratiebron. De succesvolle première was op 1 mei in Deventer bij Go Ahead Eagles tegen Top Oss. In het volgend seizoen zijn diverse optredens bij Eredivisie en Eerste divisie wedstrijden gepland.

Soccerdance optreden bij Go Ahead Eagles

Soms is voetbal kunst, een enkele keer zelfs dans. Nu presenteert de danskunst zich op de velden en draagt nieuwe vormen aan.

Choreografie:
Paula Walta
Muziekcompositie:
Albert Winters
Kostuumontwerp:
Pieter van de Pol
Acrobatiek:
Linde Wester, Leonhard Bakker
Dans:
Femke Swart, Kim Doeleman
en van het ROC Rijn/Ijssel Afdeling Dans:
Colette van Aggelen, Sacha Setubun, Nadia Bardoel, Carlijn Rombout, Johannes Swart en Lisa Gaertner
Linten:
Dijanne van Engelen

Het project Soccer Dance is mede mogelijk gemaakt door: VSB fonds Utrecht; Provincie Overijssel; stichting Doen Amsterdam; Prins Bernhard Cultuurfonds. Met dank aan bestuur en technische staf van FC Zwolle, Go Ahead Eagles en Heracles.

Er is een aanvraag ingediend voor een nieuw avontuur in het voetbalstadions.