Beeldend Danstheater Telder

Projecten 2016

Schokland Scratch


Schokland Scratch

 

Tijdens het museumweekend van 10 en 11 september 2016 verbeelde Telder ‘het verlangen van Schokland’, over de vrouwen die op dit voormalig eiland leefden. Anna Fransen en Paula Walta dansten op de ijsbrekers die nu midden in het landschap staan; een fascinerende locatie. Fotografie: Homme Joustra Karin van der Molen (organisatie:)

‘It was an unforgetable two day artist residency (10-11 September) on the former island Schokland, with 30 participating artists, making new work on site. Drifting souls, ephemeral installation on the cemetery of Schokland, an island that stopped being an island after evacuating all inhabitants (1859) and becoming part of the man-made land in 1942.’

Fotografie: Homme Joustra

Fjoertoer Egmond 2016


Fjoertoer

 

In deze versie van de Fjoertoer, de tocht langs kunst en bakens van licht, was het thema de stormvloed van 275 jaar geleden. In 1741 werd Egmond aan Zee weggespoeld en in het bijzonder de St. Agnes Kerk. Het dorp werd meer landinwaarts weer opgebouwd en de Sint Agneskerk zelfs tot twee maal toe. (bestaat nog steeds!) Het verdronken dorp bevindt zich nog steeds een paar honderd meter uit de kunst, onder de golven…

Dans:
Chantal de Vries, Andrea Beugger, Sophia Herzog, Anna Fransen en Maarten Krielen
Muziek:
Wim Mertens en Tessa Zoutendijk
Choreografie:
Paula Walta en dansers
Techniek en bouw:
Jeroen Veer en Homme Joustra
Fotografie:
Wendy van ’t Ende

Verhalen dichtbij


Verhalen van dichtbij

 

Verhalen dichtbij is een voorstelling die bewoners en omwonenden van de Serviceflat laat zien zoals ze zijn: mensen met een rijk en enerverend leven, voor wie verre maar ook recente herinneringen belangrijk zijn. Choreografe Paula Walta, muzikante Jòrike Kroon en filmer/fotograaf Hans van den Bos van Telder maakten met bewoners van Serviceflat Elderveld een voorstelling met beweging, muziek en film waarin hun leven centraal staat. Deze intieme presentatie haalt zeven van hen even uit de anonieme grijze golf. Zij nemen het publiek mee naar hun interieur en hun uitzicht. In verhalen vol opmerkelijke levenslust tonen zij wat hen bezighoudt of maken ze een muzikale verbinding met het verleden.

Telder werkt de laatste jaren vaker samen met ouderen. Twee maal eerder maakten Paula Walta en Jòrike Kroon een succesvolle voorstelling in en met bewoners en omwonenden van Serviceflat Elderveld. De eerste keer onder de noemer van ‘Zon op Zuid’, de tweede maal onder de naam Sentimental Journey.

Artistieke leiding:
Paula Walta (choreografie) en Jòrike Kroon (muziek)
Film/fotografie:
Hans van den Bos
Deelnemers:
Riek van Meeteren, Riet Berghuis, Dinie Boot, Hendrik Tahapary, Gea Beumer, Jannie van den Ham, Janny Hoff
Productie:
Corry Vos
Techniek:
Jeroen Veer

Echo van de Tijd


Verhalen van dichtbij

 

Stichting Scarabee organiseert voor het Gelders Arcadié het zomerfestival Echo van de Tijd. Het publiek wandelt langs de Hemelse Berg en vangt in muziek en dans echo’s uit een ver verleden. We zoemen in op het leven van Jan de Graan, een viool-talent dat leefde in de tijd van Dhr Kneppelhout,  die op landgoed de Hemelse Berg woonde.  Jan de Graan was zijn protegé. Dankzij zijn weldoener heeft Jan de Graan op een hoog niveau kunnen studeren en internationaal carrière kunnen maken Onder het pseudoniem Klikspaan schreef Kneppelhout een boekje over Jan de Graan, getiteld: ‘Een bijzondere knaap’.

In Oosterbeek heeft  de heer Kneppelhout de Concertzaal laten bouwen. Daar heeft Jan de Graan helaas nooit in gespeeld, omdat hij op 21-jarige leeftijd aan de tering is overleden. Ter gelegenheid van Echo van de Tijd, spelen het nationaal jeugdorkest en Meander (een aantal strijkers uit het Gelders Orkest) op verschillende locaties stukken die Jan de Graan destijds ook speelde.

Festival Echo van de Tijd - 9 en 10 juli 2016

Telder maakt een sfeertekening over het leven van Jan de Graan, met muziek van violiste Tessa Zoutendijk, geïnspireerd op dit verhaal.

Dans/ performance:
Maarten Krielen, Anna Fransen, Antoine Neijenhuis
Beeld:
Pieter van de Pol
Choreografie:
Paula Walta en dansers
Muziek:
Tessa Zoutendijk

VOX


Vox

 

Drie dansstudenten van ArtEZ, Judith Eeftink, Cleo Ganzeman, Britt Rangé, hebben voor deze productie de handen ineengeslagen met Telder, onder leiding van Paula Walta. Samen zijn zij op zoek gegaan naar de innerlijke kracht wanneer er een dreiging in de lucht hangt. Waar zit deze verscholen? Wanneer komt deze naar buiten? Samen met saxofonist en theaterstudent Anke Spieringhs geven zij een stem aan deze innerlijke kracht.

Dans en choreografie:
Judith Eeftink, Britt Rangé, Cleo Ganzeman.
Tekst, compositie,
zang en saxofoon:

Anke Spieringhs

ID – over de vrijheid jezelf te durven zijn


ID

ID is een interactieve educatieve voorstelling over jongens en meisjes en iedereen die daar tussenin zit en gaat in op de thema’s gender, genderidentiteit en identiteitsontwikkeling.

ID is een fragmentarische voorstelling met theater, dans, film, animatie, vier spelers en een VJ. Deze dynamische voorstelling heeft een documentair karakter waarin ontmoeting en diversiteit centraal staan. De vier spelers, allen ervaringsdeskundigen, nemen je mee in hun verhaal én in hun zoektocht. Het jonge publiek leeft met hen mee, vecht mee in de strijd die soms geleverd moet worden en voelt bovenal de vrijheid die zij ook voelen als ze zichzelf durven te zijn.

Regie:
Jolanda de Groot
Dramaturgie, tekst:
Marian van Hoof
Choreografie:
Paula Walta/ Beeldend Danstheater Telder
Spel/dans/zang:
Barbara Knapper, Susanne ter Braak, Mischa van der Hulsbeek, Sandro de Leeuw
VJ:
Aram Scholten
Productie, organisatie:
Michelle Schmitz, Sanne Bant
Decor/ vormgeving:
Jan van Hoof
Animatie:
Floor Adams
Muziek:
Dick Dijkman
Styling:
Femke Ratering
Educatie:
Marlou Mellendijk
PR/ acquisitie:
Hester Klein Tijssink, Annieke Meelker
Fotografie:
Theater AanZ

Project 80*10*60


Project 80*10_60

 

Foto’s Berenice van Woerden, Cultuurmij Oost

Project 80*10*60 is een project van Cultuurmij Oost, waarvoor Telder in Groesbeek kinderen en ouderen samenbracht om te dansen. Dit mondde uit in een bijzondere presentatie op 30 november jl in Voorzieningenhart Op den Heuvel te Groesbeek. Hier enkele impressies: