Beeldend Danstheater Telder

Projecten 2014

Tuin der Herinneringen

In het weekend van 18 en 19 oktober is in de tuin van Museum Arnhem de voorstelling Tuin der Herinneringen te zien. Onderdeel van deze voorstelling is een installatie van stoelen, hoog in de bomen van de museumtuin, waarop dansers, musici en tekstschrijvers het verhaal over de oorlog en deze plek vertellen. Zie voor tijden onze agenda.

Tuin der herinnering

 

We zien een prachtige, groene tuin met uitzicht over de Rijn… Maar deze tuin herbergt talloze herinneringen en verhalen. Herinneringen aan de oorlog, herinneringen aan mensen, plaatsen, geluiden, verhalen… Verhalen van toen, van nu, van gisteren. Die herinneringen vormen ons uitgangspunt.

Hoog in de bomen zitten mensen die typen, vertellen, viool spelen en bewegen. Ze beleven hun eigen verhaal en nemen de toeschouwers mee. Flarden van de teksten worden uitgesproken en vormen één geheel met de muziek. Brieven dwarrelen ze door de lucht, verwaaien door de wind en de verbaasde toeschouwer vindt een flard van een verhaal uit het verleden… Het verleden dat op deze plek heeft plaatsgevonden, wordt zo even zichtbaar.

Eerder maakte Telder de Laan der Herinneringen voor Art Borne voor de Airborne wandeltocht. TV Gelderland deed daar verslag van met de volgende beelden:
Repetitie Airborne wandeltocht
Airborne wandeltocht

Muziek:
Tessa Zoutendijk
Choreografie:
Paula Walta
Beeld stoelen:
Pieter van de Pol
Dans:
Lex te Dorsthorst en Anna Fransen
Vertellers:
Simon Boer en Naomi van der Horst
Foto’s:
Walter Jaegermann
Constructie stoelen:
Ljipke Lijzenga
Zekeren:
Homme Joustra
Met dank aan:
Cultuurmij Oost, Gemeente Arnhem, Hans Erren Protectie, Chris Muller Touw BV, Theatergroep De Plaats, Art Borne van Stichting Scarabee Oosterbeek.

Dancing in the dark

In mei maakte de wijk Arnhem-West de videoclip, ‘Dancing in the dark’, met een eigen uitvoering van muzikanten en dansers uit de wijk. Telder maakte hiervoor een duet op het spoorbruggetje voor Elly (15) en Mees (16). De hele clip kwam in september (tijdens het wijkfeest) op internet te staan en is nu te vinden op RTV Arnhem

Dancing in the Dark

 

Fjoertoer Terschelling

Ook dit jaar presenteerde Telder zich weer begin april bij de Fjoertoer op Terschelling.

Fjoertoer Terschelling 2014

 

Muziek:
Albert Winters en Tessa Zoutendijk
Dans:
Bilal Bachir en Anna Fransen
Choreografie:
Paula Walta
Beeld:
Pieter van de Pol
Zekeren en techniek:
Homme Joustra
Fotografie:
Gerrit Kracht, Paula Walta

Vide

Een duet voor een jonge danseres, Anna Fransen, en een oudere dame, Henny Aerts de Wit (72 jaar) Een duet over herinneringen, over de loop van een leven en het omgaan met ouder worden. Jòrike Kroon maakte hier live muziek bij en fragmenten uit het gedicht ‘The water’s footsteps’ van Sohrab Sepehri, maakten het compleet. Deze voorstelling werd vertoond ter gelegenheid van de inauguratie van Masi Mohammadi voor het lectoraat Architecture in Health van de HAN. Voor Telder een verder onderzoek naar dans en ouderen.

HAN, locatie Ruitenberglaan 26, Arnhem, 27 november

Het Zeehuis

Presentatie tijdens de Fjoertoer Egmond, op en bij het Zeehuis in Bergen aan Zee. De verpleegsters van dit vakantie-oord voor Amsterdamse bleekneusjes, komen dansend tot leven op vioolmuziek… Op zaterdagavond 29 november tijdens de wandeltocht. De dansers komen van de ArtEZ dansacademie en de vioolmuziek is van Jórike Kroon. Gespeeld door Annabel Schouten en Jòrike Kroon. Dans: Elodie Schillemans, Sophia Herzog, Heleen van der West, Johanna Knefelkamp, Linda van Biljouw en Elena Pick, choreografie Paula Walta en dansers.

Bergen aan Zee, 29 november 2014