Beeldend Danstheater Telder

Projecten 2023

Between Words

Beetween Words

 

Between Words is een onderzoek van choreograaf en theatermaker Paula Walta, in samenwerking met muzikante Jorike Kroon en danseres en choreograaf Anna Fransen.

In hoeverre worden we bepaald door woorden; de woorden die onverhoeds onze gedachten binnensluipen en zich soms zo moeilijk laten verjagen. Woorden die willen vastzetten, beperken, maar ook verduidelijken of inspireren, zijn die een steun of een last? We zijn op zoek naar de ruimte tussen de woorden, op een speelse en onderzoekende manier, en laten ons inspireren door John Cage. Het publiek deelde mee in ons het experiment tijdens Uurtje Oost op 2 februari jl.

Om een kijkje achter de schermen te geven, hierbij wat foto’s van de repetities in de studio, van de presentatie (te donker) en videostills van de video die we hebben gemaakt. Alle beelden zijn van Djoewe Walta, die ook de video maakte en de live projectie tijdens het Uurtje Oost.

Makers:
Fransen, Jorike Kroon, Jelena van Marle, Paula Walta
Film en projectie:
Djoewe Walta

Donderdag 2 februari 2023, 17.00 uur, Theater aan de Rijn, Arnhem

"Mens durf te leven!" Tertzio, Elst

Mens, durf te leven!

Met een goed gevoel kijken we terug op het project Mens durf te leven! Wederom brachten we verhalen van ouderen tot leven in tekst, zang en dans, met een presentatie op 4 april 2023.
Bij Tertzio in Elst vond het project plaats op de derde locatie van Attent, een samenwerking tussen de afdelingen somatiek en PG (psychogeriatrische afdeling, beide intern) en een groep dagbesteding van de Elster Toren. In totaal hadden we maar liefst 14 deelnemers en 16 begeleiders die elkaar afwisselden. Tijdens de presentatie deden er 28 mensen mee. Uitbraken van het corona- en noro-virus, evenals influenza, hebben ons parten gespeeld tijdens de uitvoeringsperiode, maar ondanks dat hebben we het gehele project kunnen uitvoeren. Hieronder wat uitspraken van zowel deelnemers als begeleiders:

Deelnemers:

Dick& Wies (echtgenote): “Het heeft veel indruk gemaakt, hoe mensen hier hun herinneringen vertellen over hun jeugd. Het zijn mooie, maar soms ook verdrietige verhalen. Wij hebben veel genoten van Mens, durf te leven!”

Paulien: “Ik vind het fijn om mee te doen. Altijd fijn om verhalen te delen. Mijn man houdt niet van zingen, maar ik wel. Hij kan iets minder zingen. Het meest sprak mij aan de tekst: ‘Het leven is heerlijk, het leven is mooi, maar - vlieg uit in de lucht en kruip niet in een kooi! Mens, durf te leven!’

Janna (rolstoel, Parkinson):”De grootste verandering voor mij was dat ik in het openbaar durfde te zeggen wat ik denk en dat maakte me blij. De meeste betekenis had voor mij om mijn omgeving te laten zien dat er toch mooie dingen in het leven zijn. Durf te leven is een gegeven dat ik hier heb geleerd.” Mevrouw Beumer vertelde ook nog dat ze bij de stootbeweging bij de dans ontdekte dat het spannen van haar armspieren het trillen stopt.

Riekie (rolstoel): “Ik heb nooit iets durven zeggen, bijvoorbeeld over mijn ziekte, en nu wel. Dat is een opluchting. Ik voel me opgeruimd.”

Ria: “Iedereen deed voor zichzelf allerlei ontdekkingen, voorbij het bekende. Dat we met oudere mensen waren viel weg. Ik kreeg energie.”

Betty: “Naarmate we vaker deze middagen hadden beleefd keek ik steeds benieuwder uit naar de volgende en kon ik me steeds meer ‘geven’. Zonder na te denken, zodat ik positief verrast ben over het mooie eindresultaat, waarvan ik van bezoek hoorde dat het ze had ontroerd.”

Barbara (activiteitenbegeleider Elst) : “De bewoners kwamen met veel positieve energie terug van een bijeenkomst. De kruisbestuiving was wonderlijk. Bijzondere verhalen werden verteld, die ik nog niet kende. Het project heeft geleid tot het vergroten van het zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en tot een positief zelfbeeld bij sommige individuen binnen de projectgroep. De pijlers: bewegen, theater, muziek maken, samenzijn, samen delen, je verhaal delen met anderen, herkenning en erkenning en met een groep werken aan een optreden met een prachtige herinnering maakten het project bijzonder en waardevol. Waarde-Volle Her-Innering. Dat betekende dit project voor Tertzio.”

Presentatie 4 april 2023, olv Marjon Weijzen (tekst), Jorike Kroon (zang en muziek), Paula Walta (choreografie). Foto’s: Hans van den Bos.

 

Lytse Fjoertoer en Fjoertoer

Fjoertoer

Dit jaar vertoonde Telder zich tijdens de fascinerende wandeltocht langs lichtbeelden in de Terschellingse natuur, zowel tijdens de Lytse Fjoertoer als de Fjoertoer. Muziek van Albert Winters, de dans door Anna Fransen, het beeld/ kostuum door Winja Stappers en de choreografie is van Paula Walta. Techniek: Jeroen Veer. Productie en zakelijk leiding: Gerda van de Kamp.

Lytse Fjoertoer: 24 maart 2023, locatie: aan de rand van de duinen, west Terschelling
Fjoertoer: 25 maart 2023, locatie: Dôbbe bos Formerum

 

Boom!

Boom!

Kijk met ons omhoog, laat de stad achter je, en ontdek de geheimen van een boom in de stad. We repeteren deze voorstelling op het terrein van Larenstein in Velp en bieden de mogelijkheid om een open repetitie bij te wonen. Een samenwerking met Arnhemse Meisjes, de Stadsboswachter en Tessa Zoutendijk. Daarnaast is er op 2 september een try out, met live muziek van Tessa Zoutendijk. Dit is een besloten voorstelling, alleen voor genodigden.

Open repetitie: 13 mei 2023, terrein Landgoed Larenstein, tijdens het NKB, het Nederlands Kampioenschap boomklimmen voor Boomspecialisten, 15.00 uur.

Try out: 2 september 2023 in Park Daalhuizen, Velp. Besloten voorstelling voor genodigden.

Dans:
Candella Murillo, Inbal Abir, Kim Tuerlings, Anna Fransen, Aïda Guirro Salinas
Choreografie:
Paula Walta en dansers
Muziek:
Tessa Zoutendijk
Boomverzorging en
rigging:
Willem de Feijter
 
Fotografie:
Leonard Silvis