Beeldend Danstheater Telder

Projecten 2018

Out of Time


Met de eindpresentatie Out of Time behaalde Paula Walta haar Master Theatre Practices aan ArtEZ.

Out of Time

 

Tijdens haar studie heeft Paula onderzoek gedaan naar de beleving van tijd. Zij maakte voor deze voorstelling gebruik van herinneringen, beelden en bewegingen die opgeslagen liggen in haar geheugen, dat van Telder, en in dat van de dansers. De twaalf dansers hebben verschillende leeftijden en ervaringen. Daaruit komen beelden die nu spreken, op de unieke locatie van Arnhems Buiten.

Dansers: Bilal Bachir, Amal Beeldsnijder, Sophie Fisher, Anna Fransen, Mark van de Kamp, Maarten Krielen (in film), Hendrik Tahapary, Sophie van Tatenhove, Gerrit de Waal, Paula Walta, Henny de Wit (in film), Job de Zwaan, Nora de Zwaan. Film: Anna Fransen, Paula Walta. Fotografie: Anna Fransen, Hans van den Bos en Marije van den Berg.

Kunst Met Mekaar: Dicht erbij


Kunst Met Mekaar

 


In 2017 en 2018 vond voor het eerst het project Kunst Met Mekaar plaats; een sociaal artistiek project in Arnhem West, waarin kunstenaars met creatieve wijkbewoners met en zonder zorgvraag, scènes vormgeven, in dans, toneel en muziek. Deze scènes vormen samen een kunstroute door de wijk, waarin bezoekers 6 verschillende scènes bijwonen. Februari 2018 maakte Paula Walta samen met danseres Marga Kamperman, in een rolstoel, en danser Maarten Krielen het duet Dicht erbij in de theaterzaal van Klimmendaal, onder begeleiding van het buurtkoor Cantalot olv Lotte Janssen. Met dank aan: Alex Hansen, Werner Abeleven, Mark van den End. (techniek) Fotografie: Hans van den Bos. Film: Djoewe Walta.

Time Frame


Time Frame

 

Naast de voorstelling Staging Time, was er een participatie project onderdeel van het TelderLAB in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Binnen en buiten het museum stonden metalen frames; de frames die ook de basis vormden voor de beeldende kant van de voorstelling Staging Time.

Bezoekers werden uitgenodigd om in een frame te gaan staan. Zo kregen ze zicht op een leeg frame, dat buiten op de wal stond, tussen de majestueuze bomen, in wind, regen, zon en sneeuw. Vanachter de bomen verscheen dan een persoon in het frame, voor een kleine korte intieme voorstelling, speels en intiem in het moment. Een zeer diverse groep deed mee aan deze ontmoeting in beweging; behalve professionele dansers, deden ook kinderen, ouderen en tieners hieraan mee.

Deelnemers
Henny de Wit, Maarten Krielen, Nora de Zwaan, Job de Zwaan, Sophie van Tatenhove, Thor Kuchler, Kim Tuerlings, Xavy Rowan, Gerrit de Waal, Miriam Stuefer en Lisa Bosveld.
Concept/choreografie
Paula Walta
Frame
Erik Langendoen, De Waterlanders
Fotografie
Hans van den Bos

Fjoertoer

In 2018 presenteerde Telder zich in samenwerking met vier danseressen van de Arnhemse Meisjes bij de Fjoertoer op Terschelling. Vanuit hun hoge zitplaatsen kijken zij als waternimfen uit over de uitgestrekte ruimte, om te beschermen, te verleiden, te vervloeken en om beschutting te zoeken tegen de weergoden.

Fjoertoer (foto: Homme Joustra)

Choreografie: Paula Walta. Dans: Anna Fransen, Inbal Abir, Yeli Beurskens en Aïda Guirro. Muziek: Albert Winters, Tessa Zoutendijk. Beeld: Homme Joustra. Met dank aan Arien Cupido en Fjoertoer Terschelling voor bouw en gebruik van jachtstoelen.