Beeldend Danstheater Telder

2012

Dansweek Gelderland 2012Dansproeverij

Dansproeverij is een programmaonderdeel van Dansweek Gelderland

Dans staat van 5 t/m 14 oktober centraal bij de podia, dansscholen, dansgezelschappen, Servicepunten Amateurkunst en Centra voor de Kunsten in heel Gelderland. KCG, het Gelders kenniscentrum voor kunst en cultuur, maakt met Dansweek Gelderland de energie, de schoonheid en het plezier van dans in Gelderland zichtbaar en toegankelijk voor alle dansliefhebbers.

De optredens van Telder met 'Days of Spring' (zie hieronder) staan in de agenda.

 

Days of Spring

‘Days of Spring’ is een gedanst duet door de dansers Yeli Beurskens en Victor Rottier. De première van dit duet vond plaats tijdens de opening van het Grachtenfestival, op 10 augustus 2012, op een ponton aan de Kloveniersburgwal. De live-muziek was de Elegie van Massenet, uitgevoerd door sopraan Karin Strobos, pianist Thomas de Beijer en celliste Ella van Poucke, de winnares van de avond voor de jonge musicus.

foto

Deze Elegie, een klaagzang, beschrijft het liefdesverdriet van een vrouw, die terugkijkt op haar eerste verloren liefde. Ze is bang dat de zon nooit meer tot haar zal doordringen… (‘Dark is the sun! Dead are the days of delight!’) De dans laat deze verloren ‘Days of Spring’ zien, het verhaal van een verloren liefde.

Dans:
Yeli Beurskens, Victor Rottier
Muziek:
Elegie van Massenet (in de uitvoering van Karin Strobos, Ella van Poucke en Thomas de Beijer)
Choreografie:
Paula Walta ism de dansers.

Deze choreografie zal ook uitgevoerd worden tijdens de Dansproeverij van Dansweek Gelderland, op 11 en 12 oktober a.s en tijdens het BIO Art-festival begin komend jaar.

Opening Grachtenfestival 2012, Amsterdam

Het was weer een prachtige avond…met vele gearriveerde en aanstormende talenten!
Pieter zorgde voor een prachtige omlijsting in de vorm van zijn metershoge kaarsen die boven de gracht hingen en de muzikanten verschenen op bruggen,   bootjes en ramen en zorgen voor een wonderlijke sfeer op de gracht. Flarden tango-muziek doen denken aan de liefde en Dieuwertje Blok vertelt ons wie er nu weer aankomt… onder de dansers herkennen we Yeli, dansers verstrengelen zich in duetten. De romantiek hangt in de lucht, evenals vreugde, gemis en liefdesverdriet.

foto

Regie:
Paula Walta en Pieter van de Pol
Vormgeving:
Pieter van de Pol
Techniek:
Tom Makkes e.a.
Presentatie:
Dieuwertje Blok
Productie:
Janneke Godschalk en Grachtenfestival Amsterdam

Met liederen van Bernstein, Gershwin en Massenet, gezongen door Claron McFadden en Karin Strobos, begeleid door Thomas de Beijer op piano. Daarnaast speelde hij ‘El Puerto’uit de suite Iberia van Albeniz. Muzikale bijdragen verder door het  Dutch Trombone Ensemble (Piazolla en de Toccata uit Orfeo van Monteverdi), Ella van Poucke op cello (de winnares van de Avond van de Jonge Musicus 2012 speelde Bach) en  Alexej Gerassimez (slagwerk, samen met anderen en in het eigen werk ‘Asventuras’ ).

Dansbijdragen door choreografieën van Lizelot de Stigter (tango) en Paula Walta (moderne dans), gedanst door Ilja Bitterling en Lizelot de Stigter, Yeli Beurskens en Victor Rottier. De finale: 'Summertime' in bewerking van Wijnand van Klaveren.

Aanvang: 20.30 uur, gratis. Locatie: Op en rond een ponton voor het Compagnietheater aan de Kloveniersburgwal. (nr 50), Amsterdam.

De stilte beweegt

Wat vind ik van een schilderij, wat voel ik erbij?
Mag ik dat laten zien? Of houd ik me in? En waarom is het zo stil?
Mag ik liggen, huilen, rennen, lachen en slapen als ik dat wil ?

‘De stilte beweegt’ is een beeldende dansvoorstelling in Museum Het Valkhof over kijken naar kunst. In het gehele museum wordt de bezoeker door middel van dans geconfronteerd met emoties, beperkingen en vrijheden.

Voelen we ons vrij om in het museum te doen en laten wat we willen? Of voelen we ons geremd door de stilte? Kom kijken en geniet van een bijzonder bezoek aan een museum!

‘De stilte beweegt’ is een samenwerking tussen Museum Het Valkhof, ArtEZ Dansacademie en Beeldend Danstheater Telder.Choreografie:
Paula Walta
Dansers en choreografie:
Charlot Deuling
Katharina Scheidtmann
Jonas Frey
Laurien Draaijer
Shelley van Haalen
Karin Groenen
Evelien Timmermans
Beeldend kunstenaar:
Pieter van de Pol
Componist:
Albert Winters
Video-artist:
Pat van Boeckel