Beeldend Danstheater Telder

Projecten 2013

Dansproeverij In En Uit Je Hoofd

In het Museum voor Moderne Kunst Arnhem in samenwerking met KCG.

Dansproeverij in het MMKA

 

 

Laan der Herinneringen

Een bomenlaan in het bos in Oosterbeek wordt getransformeerd tot een Laan der Herinneringen. 12 mensen op stoelen in bomen, met verhalen uit de oorlog, verteld op typemachines en door vertellers, met violisten, typisten en dansers die zweven tussen hemel en aarde. Zo loop je  als wandelaar door de herinneringen die nog tussen de takken van de bomen hangen.

Laan der Herinneringen

Idee en beeld: Pieter van de Pol
Idee en choreografie: Paula Walta
Compositie en viool: Tessa Zoutendijk, www.tessazoutendijk.nl
Bouw stoelen en zekeren: Ljipke Lijzenga, man-van-staal.nl
Viool: Annabel Schouten
Dans: Bilal Bachir, Anna Fransen, Aïda Guirro, Nick van de Ven
Vertellers: Naomi van der Horst, Machteld Nuiver, Simon Boer, Joppe Klein
Typers: Vos van der Noordt, Djoewe Walta, Haje Walta
Productie-leiding: Jan Smeets
Kostuums: Pieter van de Pol
Fotografie: Walter Jaegermann
 
Met dank aan: Erren Protectie BV, Chris Muller Touw, St. Scarabee, Gemeente Renkum, Gemeente Arnhem, Muziektheater De Plaats, Man Van Staal, Het Geldersch Landschap, grafisch ontwerper Aukje Gorter, Gelre Sign.

 

 

Grachtenfestival 2013
 

Telder bij het Grachtenfestival 2013 in Amsterdam

 

 


Telder bij het Grachtenfestival 2013 in Amsterdam

 

Telder met Sterk Water in Portugal
 

Met Sterk Water in Portugal

 

 

Fjoertoer, ‘Dansende bomen’

De Fjoertoer Terschelling is een bijzondere wandeltocht over Terschelling met drie verschillende afstanden: 42, 21 en 15 km.

Telder bij de Fjoertoer - 'Dansende bomen'

Tijdens het wandelen valt de nacht in en wordt het donker. Gelukkig zijn er onderweg allerlei bijzondere vuur-, licht- en geluidseffecten die de wandelaars de weg wijzen door de nachtelijke duisternis. De Fjoertoer is geen gewone wandeltocht maar een belevenis! Eén van de enerverende gebeurtenissen wordt vormgegeven door Telder; je kijkt omhoog en ziet schaduwen bewegen in de bomen...nee, het zijn mensen! Wonderbaarlijk verborgen bewegen zij tussen licht en duisternis, terwijl er prachtige vioolmuziek klinkt van het dak van het hotel...

Dans:
Anna Fransen, Yeli Beurskens en Aïda Guerro
Muziek-compositie:
Tessa Zoutendijk
Violiste:
Annabel Schouten
Choreografie:
Paula Walta
Locatie:
Voor Hotel Boschrijck, tijdens de Fjoertoer, op West-Terschelling

Voor een indruk kijk op www.fjoertoer.nl

'O, my God'

Als direct neveneffect van de komende Mode Biënnale hebben de artistiek leiders van Colline en Telder (Jacques Janssen en Paula Walta) besloten gezamenlijk een dans/toneelvoorstelling te maken. Deze voorstelling is mee te maken op het terras van café Caspar in juni en juli 2013, en mogelijk ook op andere locaties.
Paula Walta en Jacques Janssen creëren daarvoor het scenario O, my God: een burleske situatie op een terras. Een komische voorstelling waarin het thema van de Biënnale op groteske wijze wordt weergegeven. Een samenspel tussen een danser en een acteur.

Colline en Telder geven met deze voorstelling te kennen serieus te willen werken aan de uitgangspunten van de beleidsnota Stroom van de gemeente Arnhem. In deze nota worden Arnhemse groepen aangespoord meer samen te werken en een alliantie te zoeken met ondernemers. Telder en Colline hebben daarvoor o.a. Wolter de Bes, uitbater van café Caspar, in de arm genomen.

De Mode Biënnale zal deze voorstelling publicitair begeleiden. Zie ook in de agenda.

Zon Op Zuid 2 - 'Sentimental journey'

Dit jaar komt er een  nieuwe versie van het project Zon Op Zuid, dat Arnhem Zuid in het zonnetje deed staan op cultureel gebied!

Sentimental journey

Opnieuw organiseert Het Kunstbedrijf dit project, met onder andere een voorstelling van Telder in Serviceflat Elderveld. Telder heeft erg goede herinneringen aan de versie van 2011, toen we kennismaakten met de ouderen in deze flat. Het was een bijzondere herinnering, die vraagt om méér! Vandaar dit nieuwe project, genaamd ‘Sentimental journey’. We maken een reis langs herinneringen in zang en beweging, en zoeken ook echt locaties op, die in film in de voorstelling aanwezig zullen zijn…: een avontuurlijke reis!

Start project:
eind februari 2013
Voorstellingsdagen:
25 en 26 mei 2013
Muziek en
begeleiding zang:

Jòrike Kroon
Choreografie:
Paula Walta

Westwaarts

Choreografe Paula Walta maakt voor theatergroep De Plaats vier scènes voor West-waarts, een theaterroute in Lombok en Heijenoord in Arnhem. Een thuiswedstrijd, in haar eigen wijk!

Eén scène vindt bijvoorbeeld plaats in de Sionkerk, in vertrouwde samenwerking met Het Lomboks Verzet, Jòrike Kroon en 3 danseressen. (Merel Slangewal, Elena Höpener en Suzanne Tijink) Hierover lees je meer in een artikel uit de Arnhemse Koerier. Andere scènes in een woonhuis (met regisseuse Lise-Lott Kok; tekst en flamenco hebben een belangrijke rol!), in het atelier van John Ebben in de Rozenstraat. (met muzikale leiding van stem- en zangcoach Frohmut; inspiratie is hier aan het woord) en een scène bij Pieter van de Pol in huis…

Zie verder op www.theaterdeplaats.nl/actueel/westwaarts!