Beeldend Danstheater Telder

2011

Opening Grachtenfestival Amsterdam

Vrijdag 12 augustus ging het Grachtenfestival Amsterdam van start met een avond geregisseerd en vormgegeven door Paula Walta en Pieter van de Pol. Op deze avond traden muzikanten op die ooit de Grachtenfestival-muziekprijs hebben gewonnen. Met bijdragen van het Amstel Quartet (waaronder Ties Mellema), Lisa Jacobs (viool), Judith van Wanroij (sopraan), Erik Bosgraaf en Izhar Elias (blokfluit en gitaar) en Ksenia Kouzmenko (piano). Het thema is 'Dans' dit jaar en dat komt tot uiting in de prachtige vlaggen die Pieter hiervoor ontworpen heeft. En in de dansoptredens natuurlijk! Waaronder een solo door Besim Hoti van het Scapino Ballet (in een choreografie van Ed Wubbe), het Internationaal Danstheater en onze eigen Yeli, in een choreografie van Paula met een vlag van Pieter. Het geheel gepresenteerd door Dieuwertje Blok.

foto

Voor een ieder die hier niet bij kon zijn; het geheel is gefilmd door de NTR en nog te zien via Uitzending Gemist.

Het was een mooie avond… (zie ook weblog)

 

METROPOLIS: Without the heart

Samen met Tuin de Lage Oorprong maakt Telder een nieuwe voorstelling, Without the heart, geïnspireerd op de beroemde film 'Metropolis'(1927). Telder wijdt het schitterende nieuwe openluchttheater van de tuin in, mogelijk gemaakt door Stichting DOEN. Een voorstelling op een plek om van te dromen.

Choreografe Paula Walta, muzikanten Tessa Zoutendijk en Jaap Berends zetten de hallucinerende beelden van deze stomme film om in dans en live muziek. Patricia van Deutekom en Regilio Sedoc dansen het verhaal over de onmogelijke liefde in een ongelijke maatschappij samen met amateurdansers. Een groep ouderen, onder andere omwonenden van Felixoord en deelnemers van Zon op Zuid, doen mee in een scène die een vergadering verbeeld.

'Without the heart, there can be no understanding between the hand and the mind'

foto

De makers

Artistiek leiding en choreografie: Paula Walta
Compositie en live uitvoering: Tessa Zoutendijk en Jaap Berends
Beeld/ kostuums: Pieter van de Pol en Pat van Boeckel
Filmmontage: Pat van Boeckel
Dansers: Patricia van Deutekom en Regilio Sedoc
Techniek: Jeroen Veer
Stagiaire: ROC Art, Media & Design Milou Trouwborst
Amateurspelers "machine": Noëlle-Joy Kruidbos , Yvonne Rugebregt, Arianne Koeleman, Merel van der Sloot, Yvette Geelen, Sanna van Noort, Willeke Hendrickx, Maribel Cocoperez , Irene Keyser, Marti Arts, Lia den Daas, Hanni Stolker (met doek), Els Singer (met doek), Jet Hofmeijer (met doek).
Amateurspelers "de vergadering": Hans en Irma Tempelma, Anke Drees, Leendert van de Muijzenberg, Gea Beumer van den Ham, Riet Berghuis, Corry Vos

De Natuurheks

De dwalende natuurheks in Tuin de Lage Oorsprong verschijnt in een beeldende dansvoorstelling van Telder. Al eeuwen dwaalt er een heks in de omgeving van Doorwerth en Oosterbeek. In zwoele nachten kan je haar met haar lange woeste zwarte haar op de heuvels tegenkomen.

Voor De Natuurheks ontwikkelde Telder een workshoptraject zang en dans met kinderen van groep 7 en 8 van de Dorendalschool. Chantal de Vries danst met de kinderen in de voorstelling en muzikante Jòrike Kroon begeleidt het kinderkoor, ondersteund door koor Het Lomboks Verzet.

Reserveren via Tuin de Lage Oorsprong

De makers

Artistiek leiding: Paula Walta
Choreografie: Paula Walta en Chantal de Vries
Dans: Chantal de Vries en kinderen van de Dorendalschool
Koorleiding: Jorike Kroon
Kooruitvoering live: Lomboks Verzet en kinderen van de Dorendalschool
Vertellers: ouderen van Felixoord en uit Elderveld
Regie vertellers: Boaz Boele, Theater Stoffel
Techniek: Jeroen Veer
Kinderen van de Dorendalschool: Charlotte de Jong, Stephanie Rozema, Tesse Tjeerdsma, Ismay Verhagen, Tessa Zwarteveen, Willemijn Bloem, Noortje Doorneveld, Sean van Hal, Fiona McLeod
Eline Pronk, Maybrith Goudkuil, Germaine Jagtenberg, Anne-Sofie Koenen, Marie Versteeg, Eva Bergacker, Yara van Dam, Zoe Hiemstra, Ilse Nijhuis, Tessa Stolte, Lois Ploeg, Anousha Regtering, Nienke Bloem, Dieuwertje Peltenburg

Momento Dado

Een duet van Jarno en Nuria met muziek van Tessa, te zientijdens de Dansweek in Gelderland afgelopen oktober. Deze voorstelling gaat komende zomers op tournee langs diverse festivals. Een recensie van deze voorstelling vindt U hier.

Paula Walta en Tessa Zoutendijk

 

Zon op Zuid

ZON OP ZUID is een kunstproductie waarbij iedereen, jong en oud, gewone mensen met verschillende culturen en ideeën onder leiding van een ervaren kunstenaar hun straat of flat om toveren tot een bijzondere bestemming. Het Kunstbedrijf Arnhem koppelt hiertoe zo'n 15 kunstenaars en bewoners van de Arnhemse wijken Vredenburg, Kronenburg, Holthuizen, Appelgaard, Rijkerswoerd, De Laar Oost en West, Elderveld en Schuytgraaf aan elkaar. De resultaten worden in de lente van 2011 gepresenteerd tijdens een grote kunstmanifestatie in de deelnemende wijken.

Als locatie hebben we met Telder o.a. onze voorkeur uitgesproken voor de Service-flat in Elderveld en deze tot onze vreugde ook toegewezen gekregen. Een flat met bewoners tussen de 55 en 93 jaar. Choreografe Paula Walta gaat op deze locatie een voorstelling maken met bewegingstheater en dans.

Een eerste repetitie in het kader van het Zon op Zuid project

Paula: "Ik zie om me heen dat mensen, zodra ze ouder worden, meer een nummer worden. Dat wil ik laten zien in een aantal scènes. Ze bijvoorbeeld in de maat koffie laten drinken of een rollatordans in de gang… En een bewegingsspel op 6 balkonnetjes boven elkaar… Daar tegenover wil ik meer persoonlijke verhalen van de bewoners vorm geven met eigen muziek en beweging. Want ouderen zijn natuurlijk alles behalve een nummer, ze zijn gevuld met een heel leven en ervaringen! Dat wil ik graag over het voetlicht brengen, met deze bijzondere groep op een theatrale locatie."

Een impressie van de eerste repetitie vindt u hier.

'Kijk . . . daar drijft een Pan!'

Afgelopen zomer werkte choreografe Paula Walta een deel van haar tijd samen met jeugdtheatergroep Kwatta uit Nijmegen in een bijzonder project; een jeugdvoorstelling (vanaf 8 jaar) in de beeldentuin van het Kröller Müller Museum, waarin spel, dans en zang samenkomen. Choreografe Paula Walta danste en speelde zelf mee, evenals oude bekende Jawi Bakker (eerder in ‘De Aardappeleters’ en ‘Blauwbaard’ en Andrea Beugger. (als invaller en repetitor) Daarnaast doen er nog 2 acteurs mee: Arie Rustenburg en Kim Berkenhagen en 2 zangers: Ida Gorissen en Egidius Pluymen. De tekst en regie is van Josee Hussaarts, de zangcomposities van Dolf de Kinkelder.

foto

Paula Walta:”Dit was een enorm leuke ervaring, helemaal natuurlijk om weer te dansen! Ik had ook tekst, dus ik voelde me enorm een echte actrice als ik thuis mijn tekst moest leren! Het was erg leerzaam om zelf weer eens een bijdrage aan een voorstelling te leveren, waar je zelf in mee speelt en danst; nu weet ik weer hoe dat ook al weer is. Dat vergeet je soms als je er zelf steeds voor staat!
Ook het verschil in denken vanuit dans of spel was erg interessant om te zien. Mijn eerste referentiepunt is altijd de beweging, van een regisseur toch de tekst. Maar samen kan dat tot erg mooie dingen leiden.’
Helaas was het vaak uitverkocht en hebben veel mensen deze voorstelling moeten missen. Gelukkig gaat ‘Kijk…daar drijft een Pan!’dit voorjaar in reprise vanwege de enorme belangstelling. Tussen 24 mei en 12 juni is deze weer te zien in de beeldentuin van het Kröller Müller Museum.

Klik hier voor recenties in de Telegraaf - Gelderlander - Volkskrant

Hebban olla vogala nestas

Dit jaar weer te zien op diverse festivals. Hier een paar foto's van de repetities.

Een overzicht van de verschillende voorstellingen is te raadplegen bij de agenda. Voor een impressie van 'Het nest' kunt u terecht bij producties.

Telder op Art Festival Arnhem

Art Festival ArnhemOp zondag 23 januari 2011 opent Bio Vakantieoord haar deuren voor kunst! (Van 13.00 tot 18.00 uur). Ook Telder presenteert zich op dit festival: ze neemt de opening voor haar rekening en speelt de hele dag Momento Dado. (zie agenda) Op het uitgestrekte terrein van Stichting Bio aan de Wekeromseweg te Arnhem, exposeren beeldende kunstenaars hun werk, waarvan een deel van de opbrengst ten bate komt van stichting Bio. Dit bijzondere vakantieoord stelt deze dag de deuren van haar bungalows open als heuse galeries,m.m.v. Atelier 23, Leo Kannerhuis, de Haagse School, en Atelier Warempel. Voor informatie over deze ateliers zie www.biobeleven.nl.