Beeldend Danstheater Telder

maandag 24 november 2014

Vide

Op dit moment ben ik zo heerlijk aan het werk: ik maak twee stukken, waarvan één een duet: Vide. Het is een duet over een oudere en een jongere vrouw, gedanst door Anna (27) en Henny (72). Spannend, want om zo te werken is nieuw; eerder werkte ik alleen met ouderen, nu in deze combinatie. Daarbij is degene voor wie we het doen een enorm inspirerende vrouw; Masi Mohammadi, die a.s. donderdag een lectoraat aan de HAN in Architecture in Health gaat bekleden. Dankzij haar hebben we deze mooie opdracht, met daarin een Perzisch gedicht verwerkt: 'The water's footsteps' van Sohrab Serehni. Masi vluchtte uit Iran en haar verhaal wordt prachtig verteld in dit gedicht. Zij is een bouwer, maar iwl in de eerste plaats voor mensen bouwen en wil dat we daarom anders kijken. Zoals het gedicht eindigt: 'We moeten onze ogen wassen en opnieuw kijken'. En hiervoor werk ik intensief samen met Jòrike Kroon, we zitten op één lijn en inspireren elkaar; heerlijk! Dit zijn van die dagen dat ik dankbaar ben dat ik met deze mensen werk en zulke mooie dingen mag maken en meemaken.

Fotografie: Daniëlle Corbijnmaandag 20 oktober 2014

Tuin der Herinneringen

Uit De Gelderlander van maandag 20 oktober:
ARNHEM - Bezoekers van de tuin der herinneringen bij museum Arnhem keken zaterdag letterlijk op van de installatie van stoelen hoog in de bomen. Op die stoelen vertelden dansers, musici en tekstschrijvers met typemachines het verhaal van de oorlog die op deze plek woedde.

De levende installatie is een initiatief van Beeldend Danstheater Telder in samenwerking met Pieter van de Pol. Te zien waren mensen die typen, vertelden, viool speelden en bewogen. Af en toe dwarrelde een strook papier naar beneden met daarop een flard van wat zich in de buurt van het museum tijdens de Slag om Arnhem heeft afgespeeld. 

Dat sluit aan bij de tentoonstelling die er momenteel te zien is: Geest van de Plek. Daarin geven kunstenaars hun kijk op de slag om Arnhem.

dinsdag 2 september 2014

Subsidie

En hoera...de kogel is door de kerk en we hebben de komende jaren weer subsidie van de Gemeente Arnhem! Zucht van verlichting, want ook al doen we veel met andere inkomsten, hierdoor kan onze basis blijven bestaan. (en hoef ik nog geen ander baantje te zoeken, zoals mijn boekhouder laatst al opperde...) Maar wel heel dubbel, want een aantal bevriende groepen krijgen geen geld...en soms is het heel duister hoe een eerdere positieve beoordeling ineens zó kan veranderen! Maar ik zal me in ieder geval inzetten om hiervoor zo mooi mogelijke projecten te blijven maken. En dat doe ik graag.

...de spoorbrug met de treinen eronder, de auto's, fietsen en wandelaars erover...en daartussen de dans van twee mensen; ik weet het weer: geef mij maar dans op locatie!

donderdag 5 juni 2014

Filmduet boven het spoor

Vandaag filmopnames gemaakt voor een videoclip in de wijk Lombok-Heijenoord in Arnhem-West. Ik heb met twee tieners uit de wijk een duet gemaakt op de spoorbrug. Tijdens de repetities goot het van de regen en moesten we binnen werken, maar gelukkig vandaag brak de zon door! In prachtig avondlicht hebben we net opnames gemaakt met de filmers Menno en Jan, die een videoclip maken voor de wijk. De bedoeling is bewoners van de wijk met elkaar te verbinden door middel van muziek en dans en deze film... Als bindmiddel gebruiken we 'Dancing in the dark' van Bruce Springsteen, maar de wijkversie van de muziek wint het verreweg van het origineel! (vind ik) Dat dankzij vele muzikanten in de wijk.

Gelukkig had ik twee getalenteerde dansers: Elly en Mees, die hun hand niet omdraaiden voor een lift meer of minder, terwijl het voor Elly toch de eerste keer was dat ze gelift werd in een dans.. Wij hebben de dramatische lading die eigenlijk in de tekst staat benadrukt en laten Elly bijna van de brug vallen...maar Mees weerhoudt haar ervan en neemt haar mee in een dans waar ze zich langzaam aan overgeeft. Wat was het heerlijk om de dans buiten te zien, met het spoor eronder, de rijdende auto's erover, fietsen, wandelaars en treinen...en daartussen dans van twee mensen.  Buurtbewoners die blijven staan kijken, een klein drama  uitgedanst op straat; ik weet het weer; geef mij maar dans op locatie!dinsdag 8 april 2014

Fjoertoer 2014

Een mooie dag, met zon en in de nacht: helder met sterren en een mooie maan! En we mochten optreden tijdens de Fjoertoer, waar 4.000 mensen langsliepen! Ik maakte met Anna en Bilal een liefdesduet, zwevend tussen de bomen. Elk hangend aan een boom aan weerszijden van het pad; een onbereikbare liefde...ze schreven elkaar briefjes die ze meegaven aan de wind... Romantisch en prachtig tussen de kaarsjes langs het pad en de inleidende liefdesbrieven die op banieren langs het pad te zien waren. Dank Anna en Bilal, jullie zijn geweldig creatief en innovatief, met steeds andere locaties en omstandigheden om mee te werken! (en zo hoog!) Dank ook componisten Tessa Zoutendijk en Albert Winters voor jullie prachtige muziek die we mochten gebruiken. Hoop dat jullie het nog een keer meemaken of live mee kunnen doen! 

Maar velen hebben dit mogen meemaken (lijkt me geweldig om dit tegen te komen, tussen bos en duinen...hier spelen is trouwens ook niet gek :-)

 

Mooie plannen voor 2015 en 2016.... Nu maar hopen dat we ze ook mogen gaan uitvoeren! Ziet er goed uit vind ikzelf. Maar ja, wie ben ik, toch niet helemaal objectief

dinsdag 1 april 2014

Geld speelt een rol

Er is sinds vorig jaar een nieuw festival op ArtEZ: Geld speelt een rol. Studenten maken kennis met allerlei aspecten van het cultureel ondernemen. Ik mocht op de tweede dag het plenaire deel verzorgen, door een kijkje in de praktijk van een kleine creatieve onderneming. Een erg inspirerende bijeenkomst, met goede en reeële vragen van de studenten! En dat geld een rol speelt weten we maar al te goed, momenteel in de creatieve sector! Afgelopen maandag hebben Theo (Andriessen; zakelijk leider) , Aukje (Gorter, vormgeefster) en ik onze aanvraag voor de Gemeente Arnhem afgerond. Ziet er erg goed uit, vind ikzelf... Maar ja, wie ben ik, toch niet helemaal objectief.... ;-) Dus nu maar duimen!vrijdag 21 maart 2014

Repetities met onderbrekingen

We zijn bezig met de repetities voor de Fjoertoer: dit maal maak ik een duet samen met Anna en Bilal. Het wordt een liefdesduet van twee geliefden in de bomen; zij kunnen elkaar niet bereiken! Ze schrijven elkaar brieven die ze meegeven aan de wind en ontvangen brieven van de ander. Deze liefdesbrieven vormen een poort waar je binnenloopt om een stukje van deze voorstelling te zien.

We begonnen de repetities met enorm slecht weer: regen en regen, terwijl het de afgelopen week zulk prachtig weer was! Gelukkig kunnen we in het gebouw zelf hangen en zijn dit dansers die al eerder in een stoel in een boom gezeten, geklommen en gehangen hebben! Onze volgende repetitie was het gelukkig mooi weer, maar was de boswachter niet zo blij met onze actie.... Maar met een rubber mat om de boom en op een meter hoogte (Bilal moest zijn best doen zijn hoofd niet te stoten!) kregen we gelukkig toestemming om verder te repeteren! Wel kwamen er opvallend vaak wagentjes van de Groenvoorziening in Renkum in de buurt iets doen, die middag :-)


donderdag 6 februari 2014

In mijn Hoofd

Raymond van het Groenewoud zong het al: In mijn hoofd is alles anders... En dat is nu ook zo: In mijn hoofd, was onze voorstelling in het Hoofd al bijna af, de data en de dnasers waren besproken, educatie opgestart en de muziek al bijna afgecomponeerd... Helaas hebben zowel wij als het museum geen extra financieën weten te bemachtigen, valt de constructie tegen en moeten we het project uitstellen.... Een enorme teleuerstelling (en meer!) voor alle betrokkenen. We weten dat het niet allemaal erg gemakkelijk gaat in deze tijd, maar toch is het een grote domper. Maar het idee is zó goed en zó mooi, dat het toch moet lukken in de toekomst...


donderdag 9 januari 2014

Iglo in de winter

En ja, daar staat'ie dan: de iglo in de winter... Wel een beetje kaal zo zonder zakjes, maar nog steeds zeer herkenbaar in de bergen. Heel nuttig herkenningspunt! Hij heeft zelfs heel even in de sneeuw gestaan (Portugal heeft meer sneeuw gehad dan Nederland deze winter), maar helaas heb ik dat niet gezien!