Beeldend Danstheater Telder

dinsdag 10 november 2020

Gecancelled

Hier nog een paar projecten die helaas geen voortgang zullen hebben, nu en in de start van 2021:

Een ouderenproject voor RIQQ wordt uitgesteld, de Fjoertoer wordt verzet naar maart 2022, Kunst Met Mekaar gaat niet door als theaterroute. Wel is het fijn dat ik gevraagd ben een filmpje te maken voor Kunst Met Mekaar, dus dat gaat er komen! Ik ga begin volgend jaar een gedanst duet filmen in corona-tijd, dus via Zoom en film. Marga Kamperman, dansend in een rolstoel, gaat dansen met dansstudente Johanna Sauer, 3e jaars student ArtEZ. En daar kijk ik zeer naar uit!!

 maandag 21 september 2020

Kick off van In the Future

In alle malaise van dit jaar bereikte ons ook heel leuk nieuws: de voorstelling Waaghalzen van choreografe Anna Fransen is uitgenodigd om deel te nemen aan In the Future. Dat is de participatievoorstelling ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van het Nationale Ballet. Dus met Waaghalzen naar het Muziektheater! Afgelopen zaterdag was de aftrap en reden Dorian en ik, plus rolstoel, naar Amsterdam, en mochten pal naast de Stopera parkeren. (alleen dat al!) We werden gastvrij ontvagen door Lin (van Ellinckhuizen, van educatie), die zelfs een cadeautje voor mijn huwelijk had. (dit terzijde ;-) Alle deelnemers moesten zich presenteren en dat was zeer inspirerend om te zien: er was Indiase dans, Lindy Hop en Riverdans, moderne dans en hip-hop. Het geheel werd aan elkaar gepraat door Marco Gerris, die de stukken tzt achter elkaar gaat zetten en met elkaar verbinden. Ook projectleider Ernst was aanwezig, die ik ken als balletmeester die de online-lessen van het Nationale Ballet verzorgt. Daar zijn ze mee begonnen in de corona-tijd en daardoor stond ik al vaak mijn plié's te doen voor het scherm met Ernst. Erg grappig om zo iemand nu in het echt te zien!

Ik vond dat wij het goed deden, Dorian en ik. Ik hield een praatje bij een powerpoint presentatie over Telder, eindigend met onze deelname van Kunst Met Mekaar. Dorian vertelde mooi over zijn ervaring met dans in het project en verwoorde dat hij zich wel erg de vertegenwoordiging voelde van mensen met een beperking in dit gezelschap. Op het eerste gezicht leek dit gezelschap in ieder geval (lichamelijk) topfit; de leden van de Junior Company belichaamden dit bij uitstek; uit de hele wereld geselecteerd om hier te dansen. Zij dansen In the Futurre van Hans van Maanen. En de rest van het gezelschap bestaat uit toppers in hun eigen dansgebied. Maar wij bieden iets dat zij niet in huis hebben, want behalve Dorian komt natuurlijk het hele team van Anna mee: danser Jurgen, basgitarist Jurrian, de slagwerkers van Alex en Rebecca, de eerste spastische cameravrouw van Nederland!

Het wordt een avontuur; Waaghalzen naar het muziektheater! Schrijf 8 mei 2021 vast in de agenda!

dinsdag 1 september 2020

Helaas...

En ja, Ontmoeten kan helaas ook niet doorgaan eind september.

Het wordt nu verzet naar mei 2021; hopenlijk zijn we dan in andere tijden aangekomen! We duimen!


woensdag 22 april 2020

FLAM

De voorstelling Ontmoeten, waarvoor ik een speciale versie zou maken voor FLAM, het Forum of Live Art Amsterdam, kan niet in de geplande vorm doorgaan. De voorstellingen zouden in het weekend van 13 en 14 juni plaatsvinden en de repetities de weekenden daarvoor. Ik zou nu eigenlijk al een locatie hebben uitgezocht en kennis hebben gemaakt met deelnemers in Amsterdam Noord. Het festival is aan het onderzoeken hoe nu verder: uitstel? Of een online-versie? Zeker is, dat we ná deze Corona-tijd enorm behoefte hebben aan Ontmoeten! En het lijkt me één van de eerste voorstellingen die door kan gaan: er is meer dan 1,5 meter ruimte tussen spelers en bezoekers en we spelen één op één… We zullen zien. Met een aantal dansers heb ik in ieder geval een impressie van het project gemaakt, vanuit Den Haag, Spanje, Arnhem en Kloosterburen :-)) 


dinsdag 17 maart 2020

Corona-nieuws

Voor Telder betekent het Corona virus dat alle activiteiten afgelast of uitgesteld of op een andere manier gaan plaatsvinden… De eerste keer Kleintje Fjoertoer kunnen we niet doen! Heel jammer; ik was heel benieuwd hoe kinderen op onze Fjoertoer voorstelling zouden reageren! En natuurlijk de grote Fjoertoer. Wat vooral spannend was omdat ikzelf mee zou dansen en omdat Ellen live de Stabat Mater van Pergolesi zou zingen op het strand! Daar keek ik echt naar uit. (dat laatste vooral, het eerste was ik nog een beetje huiverig voor!) En de omstandigheden – altijd riskant begin april- waren wonderbaarlijk goed! Maar helaas… afgelast. Ik hoop dat we dit volgend jaar kunnen uitvoeren. Ook omdat het zo bijzonder was dat we op de premièreplek van Telder zouden spelen: bij Guus en Ingrid van De Branding bij paal 10! Waar Telder ooit in de iglo begonnen is…zaterdag 15 februari 2020

Presentaties Yeli, Anna, Inbal

Afgelopen weken was ik bij de eindpresentaties van de dansers/ makers Anna Fransen, Yeli Beurskens en Inbal Abir. Ik ken ze al lang als danser, maar tijdens het talentontwikkelingstraject waarin ik ze mocht begeleiden, konden ze onderzoeken, ontdekken en maken. En presenteerden dit aan het eind van een periode van ruim 2 jaar. Bij alle drie heeft er een enorme ontwikkeling plaatsgevonden! Vaak totaal niet wat ze verwacht hadden, of wel, maar dan gaf dit proces net het duwtje om zaken tóch te ondernemen, te doen. Wat me opviel, was iets wat veel te zien is bij dansers: onzekerheid. Dans en beweging is een ondergewaardeerd vak. Het is een beroep dat zeer vluchtig is en wat totaal niet beantwoord aan zaken die waarde hebben in onze maatschappij: je kunt het niet pakken, is niet houdbaar, niet blijvend geld waard en het kost heel erg veel tijd om te ontwikkelen. Het is niet te vangen in foto, film, geluid of papier. Daarom weinig waard in onze maatschappij… Zou dáár de onzekerheid van dansers vandaan komen? Het is als een bloem die is open gegaan, een ei dat uitkomt, de wind die opsteekt, een tak die voorbijdrijft op het water. Het is er alleen op dat moment. Het is als het leven zelf. Eigenlijk het meest waardevolle dat er is. Als publiek en als begeleider voel ik me bevoorrecht daarbij te mogen zijn.