Beeldend Danstheater Telder


vrijdag 1 november 2019

Dichter op het land

Pat van Boeckel, de filmmaker en vriend waar ik al eerder mee samenwerkte, kijkt met me mee bij mijn filmavontuur. Sterker nog, toen ik hem daarvoor vroeg, vroeg hij mij meteen samen iets te maken voor de Landart- en poëzieroute Dichter op het Land. En dat hebben we gedaan: gefilmd bij hem op de boerderij op de Weerribben, voor een green screen. Heel inspirerend! Het meest verrassende voor mij was, dat ik weer moest denken als een danser en niet als degene die daarvoor zit. Ik moest weer denken aan de dingen die ikzelf altijd tegen mijn dansers zeg; dát was wat ik moest doen. Bij mezelf blijven en beleven wat er in het moment gebeurt… en dat werkte!

En nu is er dus een filmprojectie die van 23 juni tot vandaag, 1 november, gedraaid heeft, zonder dat ik daar bij hoefde te zijn. Heel bijzonder… een performance zonder aanwezigheid!


zondag 6 oktober 2019

TransformatieLAB bij De Plaats

LiseLott Kok, artistiek leidster van De Plaats, vroeg me of ik niet iets wilde proberen bij hen in het LAB. Ik vertelde dat ik bezig was met de verbeelding van de stilte en tijdloosheid. Ik kreeg de geweldige kans om een experiment te doen met orkest de Ereprijs. 14 muzikanten keken met mij of hun muziek mijn losse flarden tot een geheel konden smeden. Dirigent Wim koos daarvoor het fascinerende stuk Corpo/ Cage van Paula Matthussen uit. Daarop besloot ik, als Cage, toeval toe te laten tot dit experiment: ik nam 5 filmjes en 9 flarden tekst mee en liet het publiek via lootjes de fragmenten selecteren en de volgorde bepalen. Zo was het publiek mede maker. Sommige fragmenten waren onhoorbaar, andere spathelder, maar alle beelden bleken eigenlijk feilloos te passen! Wonderbaarlijk hoeveel je als kijker zelf invult. Omdat het hele publiek hierdoor gefascineerd was, herhaalden we het experiment met andere muziek… dat bleek toch minder passend. Gelukkig maar; dan valt er voor een maker toch nog iets te doen! Maar soms kun je het niet mooier verzinnen!

een droom van een muziek gemaakt; prachtig, dreigend, schoon, helder; die neemt je mee naar een andere wereld, waar de tijd stil staat.

dinsdag 2 april 2019

Filmen

Sinds ik een filmpresentatie heb gemaakt voor de master, ben ik gegrepen door de mogelijkheden van dit medium. De technische kant houdt me echter nogal tegen om hier iets mee te doen, evenals het feit dat je erg veel tijd achter een computer doorbrengt; hoeveel liever doe ik dat met mensen in een studio! Bovendien is er dan altijd een stok achter de deur: er is een tijd afgesproken, dan móet ik iets bedacht of voorbereid hebben en de repetitie zelf helpt dan altijd. Ik heb heerlijke dansers om mee te werken en er gebeuren altijd inspirerende dingen! (of niet, maar dan stop je gewoon en zul je zien dat het niet-doen weer iets brengt…)

Daarom ga ik film bij de komende Fjoertoer gebruiken! En wel beelden en teksten uit dromen… Albert heeft een droom van een muziek gemaakt; prachtig, dreigend, schoon, helder; die neemt je mee naar een andere wereld, waar de tijd stil staat. En laat dat nèt mijn doel zijn!

Anna en Kim denken en helpen mee; ze delen hun dromen, Anna filmt, Kim durft naakt te gaan, ik monteer… We hebben geweldige opnames op de Posbank; een droomlocatie, zie hier op de foto. Dus geen wonder dat we mooie beelden maken, ook al is het koud en soms nat. Dank lieve meiden, dank Albert, dank zij jullie is het zo mooi geworden!

Talent...dan denk je aan een jong iemand. Maar gelukkig bleek dit ook op mij van toepassing!

vrijdag 1 maart 2019

Talentontwikkeling

Sinds de subsidie van de Gemeente gestopt is, kan ik me er niet toe zetten subsidies aan te vragen; ik word er tè ongelukkig van. Ik kan niet meer datgene opschrijven, waarvan ik denk dat men het wil horen. Ik moet bij mezelf blijven… De enige aanvraag die als vanzelf uit mijn pen rolde was die voor talentontwikkeling bij de provincie Gelderland. Talent...dan denk je aan een jong iemand. Maar gelukkig bleek dit ook op mij van toepassing! Want dat is wat ik echt wil; onderzoeken wat mijn volgende artistieke stap is. Onderzoeken of ik daar film in kan gebruiken. En voilà; deze subsidie heb ik gekregen; wat heerlijk! maandag 18 februari 2019

Trots en tevreden

Afgelopen zondag was het zover; bij Kunst Met Mekaar presenteerde Anna Fransen haar eerste eigen choreografie in een opdracht. Anna ken ik al heel lang; ooit danste Anna als leerling voor mij en dat ze nu, na zoveel jaar, zelf werk maakt en presenteert, maakt me blij en trots. Ze heeft heel mooi werk gecomponeerd, met alle elementen met elkaar verbonden, goed opgebouwd, muzikaal, dramaturgisch interessant, etc. Maar wat ik eigenlijk het fijnst vind om te zien, is de band die alle mensen die ermee optreden uiteindelijk laten zien. Ze zijn allemaal betrokken en blij dat ze aan deze scène meedoen. Het begrip tussen de dansers Dorian en Jürgen is enorm gegroeid; ze kunnen kibbelen en zoeken naar een klein subtiel verschil in beweging, om tot de mooiste partnering te komen. Ze leren elkaars krachten kennen en moeilijkheden, en helpen elkaar om het ondanks dat tóch voor elkaar te krijgen. Misschien vind ik die manier van werken, met mensen, wel het sterkste element van de voorstelling. Hoewel ik daarmee alle kwaliteit tekort doe! Ik hoop van harte dat ze het nogmaals kunnen laten zien! En dat Anna stukken blijft maken...


donderdag 31 januari 2019

Waaghalzen

Telder doet dit jaar weer mee met Kunst Met Mekaar, maar anders dan anders: Anna Fransen maakt de choreografie en ik begeleid haar. Ze is natuurlijk erg thuis in het werk van Telder (waar ze al 10 jaar in danst!), en ze kent ook Kunst Met Mekaar van binnenuit. Twee jaar geleden danste ze zelf met Edwin. En nu maakt ze het dus! Ik ging gisteren voor het eerst even kijken tijdens de repetitie. Het was pas de tweede keer dat ze samen werkten, maar het zag er al heel mooi en spannend uit! Je kunt het al zien op deze foto van Dorian en Jurgen. En er komt live muziek bij en ook projectie...dat maakt het wel spannend! Maar wat bijzonder om te zien dat er nu al zoveel is...dat smaakt naar meer! Ben heel benieuwd wat het wordt maar heb alle vertrouwen! Komt dat zien op 17 februari in Arnhem-West, (zie bij de agenda voor meer informatie over locaties, kaarten en speeltijden)